Sklop I:
PUBLIKACIJA
Pitanje prašičev na večjo težo in predelava mesa v izdelke posebne kakovosti
TEHNOLOŠKI LISTI
Tehnološka kakovost prašičjega mesa za predelavo v izdelke posebne kakovosti
Genetski vplivi na tehnološko kakovost mesa
Prehrana pitancev - napake v prehrani in mesnatost
Prehrana pitancev - tehnološka in senzorična kakovost ter prehranska vrednost mesa in slanine
Uporaba beljakovinskih in drugih alternativnih krmil
Postopki s prašiči pred in po zakolu
Alternative kastraciji pujskov pri pitanju na višjo težo
Rastlinske bioaktivne snovi v prehrani prašičev
Vloga soli in nitritov v mesninah in možnosti za njihovo zmanjšanje
Tehnologija reje z vidika porabe energije in izpustov
Hranilna vrednost alternativnih krmil
PRIPOROČILA ZA PITANJE PRAŠIČEV
Sklop II:
Kmetije na katerih smo spremljali pitanje prašičev:
- Kmetija Terčič (Šmarje pri Jelšah)
- Kmetija Zaverl (Medvode)
- Kmetija Geršak (Mestinje)
- Kmetija Lorbek (Rače)
- Kmetija Šalamun (Rače)
- Kmetija Stramič (Gornja Radgona)
- Kmetija Kralj (Gornja Radgona)
- Kmetija Čandek (Muljava)
- Kmetija Parkelj (Mirna Peč)
- Kmetija Lah (Pongrce)
- Kmetija Kranjc (Hrastovec)
Sklop III:
Strokovni članki, kongresne objave:
Batorek Lukač Nina in sod., Imunokastracija, Zadravčevi-Erjavčevi dnevi 2014
Rezar Vida, Alternativni viri beljakovin v pitanju prašičev, Zadravčevi-Erjavčevi dnevi, 2014
Rezar Vida, Lokalno pridelana krmila za pitanje prašičev, Kmečki glas, 2014
Salobir Janez in sod., Pomen strukture krme pri prašičih, Zadravčevi-Erjavčevi dnevi, 2014
Škrlep Martin in sod., Zmanjšanje soli v kraškem pršutu, Zadravčevi-Erjavčevi dnevi, 2014
Batorek Lukač Nina in sod., Problematika vonja po merjascu, Kmečki glas, 2015
Tomažin Urška in sod., Alternativa raba travinja - paša prašičev, Naše travinje, 2016
Škrlep Martin in sod., Properties and aromatic profile of dry-fermented sausages produced from Krškopolje pigs reared under organic and conventional rearing regime (Animal 2017 doi: 10.1017/S1751731117002713.)
Tomažin Urška in sod. Performance of Krškopolje pigs in extensive and intensive production system. 25. mednarodni simpozij Animal Science Days, 20 do 22. september 2017, Brandlucken, Austria http://www.agr.unizg.hr/smotra/pdf_82/acs82_41.pdf.
Tomažin Urška in sod. Meat quality of Krškopolje pigs as affected by RYR1 genotype. 11th International Symposium Modern Trends in Livestock Production, 11. do 13. oktober 2017, Beograd, Srbija
Delavnica Pitanje prašičev na višje teže in predelava v izdelke višje kakovosti (Ljubljana, 1.6.2017)
Predstavitev rezultatov poskusa CRP V4-1417 – predelava v pršut (M. Škrlep, U. Tomažin, N. Batorek Lukač., M. Prevolnik Povše, D. Škorjanc, M. Čandek-Potokar)
Vpliv naravnih krmnih dodatkov na maščobnokislinsko sestavo in oksidacijsko obstojnost pršuta (V. Rezar, J. Salobir, A. Levart)
Oksidacijska obstojnost pršuta določena z metodo rancimata (M. Červek)
Rezultati pitanja prašičev na slovenskih kmetijah (U. Tomažin, M. Prevolnik Povše, M. Škrlep, N. Batorek Lukač, M. Čandek-Potokar)
Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah – mešana živinorejska kmetija (K. Horvat, študentka FKBV)
Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah – specializirana prašičerejska kmetija (V. Jurkovič, študentka FKBV)
Ocena ekonomike pitanja prašičev na slovenskih kmetijah (B. Moljk, KIS)
Delavnica Pitanje prašičev na višje teže in predelava v izdelke višje kakovosti (Domžale, 18.5. 2016)
Hranilna vrednost alternativnih krmil (Vida Rezar)
Vpliv prehrane prašičev na kakovost mesa in mesnin (Janez Salobir)
Predstavitev rezultatov poskusa (Urška Tomažin)
Maščobnokislinska sestava in oksidacijska obstojnost mesa (Vida Rezar)
Merjenje stopnje oksidacije hrbtne slanine in mesnih izdelkov z rancimatom (Matjaž Červek)
Predstavitev mangalice (Jozsef Ratky, NARIC, Madžarska)
Delavnica Pitanje prašičev na višje teže in predelava v izdelke višje kakovosti (Maribor, 4.6.2015)
Predstavitev projekta (Marjeta Čandek-Potokar)
Lastnosti tehnološke kakovosti (Maja Prevolnik Povše)
Vplivi na tehnološko kakovost (Martin Škrlep)
Alternative kastracije pri pitanju na večjo težo/starost (Nina Batorek Lukač)
Ekološka prašičereja (Dejan Škorjanc)
Prehrana prašičev (Janez Salobir)
Alternativna krmila pri pitanju prašičev (Vida Rezar)
Tehnologija reje z vidika porabe energije in izpustov (Viktor Jejčič)
Tehnologija reje kot temelj za zaščito EU oznak in blagovnih znamk (Urška Tomažin)
Krškopoljski prašič (Andrej Kastelic, KGZ Novo mesto)
Primer dobre prakse reje prašičev Cinta Senese (Carolina Pugliese, Univerza v Firencah)